Extra informatie

ZOMERACADEMIE 2023 - Tekenen en schilderen
in de geest van Breitner en Matisse

George Hendrik Breitner (1857-1923) is een belangrijke vertegenwoordiger van het Amsterdams impressionisme. De stad was een van zijn voornaamste onderwerp. Rond 1900 maakt Amsterdam een snelle groei door. Handel en stadsuitbreidingen geven de stad nieuwe dynamiek. De bedrijvigheid trekt kunstenaars aan zoals George Hendrik Breitner, Isaac Israels, Piet Mondriaan en Leo Gestel. Breitner maakte vele foto's van dienstmeisjes, kruiers, paarden met koetsen, militairen met hun paarden, portretten en modellen. Dat hij fotografeerde was alleen in kleine kring bekend. In zijn tijd was het werken naar foto's als basis voor een schilderij namelijk taboe. Maar hij was niet de enige die dat deed. Ook tijdgenoten als Manet, Degas en Toulouse-Lautrec maakte gebruik van de fotografie.

Breiner beschouwde zijn foto's niet als zelfstandige kunstwerken. Hij gebruikte ze als geheugensteun en hulpmiddel voor zijn schilderijen. Zijn fotografisch werk had dan wel invloed op zijn schilderijen, maar nooit schilderde hij zonder meer een foto na. Via zijn werk kunnen we ons inleven in zijn wereld en ons voorstellen hoe het was om in die tijd te leven en te werken.

Tekeningen of schilderijen maken in de stijl van Breitner kan een zeer verrijkende ervaring zijn. Het kan je helpen met het ontwikkelen van een eigen stijl en kan je laten zien wat er mogelijk is als je je creativiteit de vrije loop laat.

Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (rkd.nl) in Den Haag beheert ruim 2300 foto's van Breitner.

Henri Matisse (1869-1954) is een van de grootste kunstenaars van de 20e eeuw. Hij is de grondlegger van het fauvisme (o.a. met tijdgenoten Marquet, de Vlaminck en Derain). Deze schilderstijl kenmerkt zich door fel contrasterende kleuren naast elkaar zonder enige overgang. Er wordt geen rekening meer gehouden met het perspectief. De voorgrond wordt als het ware omlaag geklapt en staat in het schilderij in hetzelfde vlak als de achtergrond. Toch wordt het perspectief in zekere mate geaccentueerd door kunstig gebruik van vormen en kleuren.

Matisse ontwikkelde zich tot een meester in het creëren van levendige, heldere kleurenschema's. Daarnaast heeft zijn gebruik van organische vormen en vloeiende lijnen de weg vrijgemaakt voor de ontwikkeling van de abstracte kunst. Zijn werk heeft een generatie van kunstenaars geïnspireerd om de werkelijkheid te transformeren in een wereld van beweging en vorm. Hedendaagse kunstenaars zoals Frank Stella en Ellsworth Kelly hebben dit pad gevolgd en ontwikkelden hun eigen unieke stijl die teruggaat op de principes van Matisse. De invloed van Matisse is nu nog steeds terug te zien in o.a. stofontwerpen of illustraties van Paul Rand en Tomi Ungerer of schilderijen van David Hockney.

Een aantal van zijn raamdecoraties en muurschilderingen kun je bewonderen in de "La Chapelle de Matisse", zijn laatste grote werk gerealiseerd in 1952 (Vence, Frankrijk).

Terug naar het overzicht van cursussen en workshops →